Gyógyító levek (Elixir magazin)

Humoros Ön? Bizarrnak tűnhet a kérdés, pedig ha a válasz igen, akkor Ön egészséges. A latin eredetű ’humor’ szó ugyanis ’nedvet’ jelent. Aki humoros, az nemcsak jókedvű, hanem ’jól áll’ a testnedvek terén is. A szervezet tisztaságának és egészségének kulcsát a megfelelően keringő testnedvek jelentik, amelyeket elegendő és jó minőségű levek fogyasztásával pótolhatunk.

Szervezetünk nagy része folyadék, ezért nem mindegy, mit iszunk, és mi az, ami bennünk vérré és egyéb testnedvekké válik. Dr. Tihanyi István orvos-természetgyógyászt arról kérdeztük, milyen leveket fogyasszunk a ’jó humor” érdekében, vagyis azért, hogy megőrizzük, illetve helyreállítsuk szervezetünk egészségét.

– Milyen szempontok szerint válasszuk ki, hogy mit igyunk?

– A bőséges folyadékmennyiségen, ami naponta legalább másfél-két liter, sportolóknál és nehéz fizikai munkát végzőknél pedig 3-4 liter, fontos, hogy ennek nagy része tiszta víz legyen. Legjobb a forrás- vagy az ásványvíz, mert megőrzi a víz kristályszerkezetét, struktúráját, így képes továbbadni a rezgését és információtartalmát, ami a szervezetünkre gyógyítóan hat. A csapvíz ezzel ellentétben azért egészségtelen, mert a zárt csőrendszerben való áramlása miatt destrukturálódik, és elveszíti információértékét. Fogyasztható a mesterségesen strukturált Pi-víz, valamint minden olyan tisztított víz, amelyet szűrőrendszeren kívül mágnesen és kristályokon is átáramoltatnak, hogy átvegye azok pozitív rezgését. A vízen kívül érdemes olyan leveket innunk, amelyek segítenek fenntartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

A modern ember legtöbb betegségének hátterében ugyanis a szervezet elsavasodása áll. A nem megfelelő ételek és italok hatására testünkben felhalmozódnak a méreganyagok és a szabadgyökök, amelyek ellen a szervezet megpróbál küzdeni. De miközben energiát pazarol a lúgosításra, kialakulnak a különféle betegségek, az ízületi problémáktól kezdve a daganatokig. A napi táplálék- és folyadékmennyiség legalább 70%-át zöldségeknek és gyümölcsöknek, illetve a bennük található nedveknek kellene kitennie, és csak kisebb arányban fehérjéknek. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül két kilogramm zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk, amire azonban a mai embernek nincs ideje. Azt viszont megtehetjük, hogy ebből a mennyiségből préseléssel vagy centrifugálással nyert fél liter friss levet fogyasztjuk el.

– Ezek a lényerési eljárások nem roncsolják a zöldségek, gyümölcsök biológiailag értékes anyagait?

– A préseléssel nyert levek ugyanolyan értékesek, mint maguk a zöldségek vagy a gyümölcsök. A gyümölcscentrifúgák hátránya azonban, hogy a növényekben található vitaminok egy része a fémalkatrészekkel való találkozás során tönkremegy.

– Csak a natúr levek jótékony hatásúak?

– A gyümölcsök, zöldségek levei közül a frissen préseltek a legértékesebbek, mert tartalmazzák mindazokat az értékes és élő anyagokat, amelyek az eredeti növényben is megtalálhatóak. Nincs bennük tartósítószer, sem hozzáadott cukor, ami elrontaná a levek tisztító, lúgosító hatását. A dobozos vagy üveges üdítőkről mindez nem mondható el. Ráadásul hőkezelésen is átesnek, melynek hatására destrukturálódik a növényben rejlő víz, és meghalnak a benne található enzimek. Ennél lényegesen jobbak a bioboltokban kapható levek, amelyek több természetes, és kevesebb mesterséges anyagot tartalmaznak. A tartósított levek közül legjobbak a házi készítésű nyers szörpök, amelyek megőrzik a vitaminok, aromák hatását, és természetes módon, például almaecettel is tartósíthatóak.

Többet veszítenek értékükből a párolt, főzött levek, de így is egészségesebbek, mint a mesterséges anyagokat tartalmazó bolti termékek. Ma már instant gyümölcs- és zöldségporokat, illetve kapszulákat is gyártanak, amelyek tartalmaznak vitaminokat és flavonoidokat, ám hiányzik belőlük az életerő. Ezek az időhiányos városi ember italai lehetnek végszükség esetén, ha egyáltalán nem fogyaszt friss zöldséget vagy gyümölcsöt. A gyümölcs- és zöldséglevek mellett jótékony hatásúak a gyógynövényekből nyert levek, főzetek, sőt az alkohol is kis mennyiségben. Napi féldeci vörösbor például éhgyomorra fogyasztva javítja az emésztést, gyógyítja a refluxbetegséget, jó hatással van az érrendszerre, és kiváló antioxidáns. Napi egy-két üveg sör ugyancsak gyógyszer. Tisztítja az ereket, serkenti az emésztést, tele van enzimekkel és értékes vitaminokkal.

– Hogyan fejtik ki gyógyító hatásukat a növények levei?

– A friss növényi levek sok létfontosságú vitamint tartalmaznak, amelyek természetes formájukban aktívabbak és erősebbek, mint a mesterséges vitaminkészítmények. A flavonoidok, pektinek és enzimek lekötik a méreganyagokat, nehézfémeket, ezáltal tisztítják a szervezetet. Gátolják az oxidatív stresszt, és antioxidáns hatásuknak köszönhetően csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A bőséges folyadékbevitel pedig biztosítja a testnedvek megfelelő keringését, és így a méreganyagok hatékonyabb kiürülését. Ezen túl minden zöldség, gyümölcs és gyógynövény tartalmaz egy-egy betegség gyógyítására alkalmas hatóanyagot is. A friss növények sok élő energiával rendelkeznek, amelyek erősítik az auránkat. Aromaanyagaik pozitív rezgést, gyógyító információt juttatnak szervezetünkbe, amelyek lelki szinten is kifejtik jótékony hatásukat. A préseléssel nyert levek rostanyagai pedig komoly szerepet játszanak az egészséges bélsárképződésben, a bélfalakra rakódott toxikus anyagok hatékony eltávolításában.

– Milyen esetekben fogyasszunk mégis inkább szűrt leveket?

– Fekélyes vastagbélgyulladás esetén a rostok dörzsölik az érzékeny bélfalat. Ezért az ilyen betegségben szenvedők számára a szűrt levek fogyasztása ajánlott.

– Mikor javasolt a levek kúraszerű fogyasztása a rendszeres napi bevitellel szemben?

– Tavasszal és ősszel, a szervezetünk komolyabb méregtelenítése céljából. Ezen túl degeneratív betegségek esetén érdemes soron kívül is léböjt kúrákat tartanunk.

– Milyen betegségek gyógyíthatók pusztán levekkel?

– Minden degeneratív betegség, beleértve az ízületi bántalmakat és a daganatos betegségeket. Ezen kívül a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség is kezelhető levekkel.

– Ilyenkor mindegy, milyen levet fogyasztunk, vagy konkrét recepteket kell követnünk?

– Bármilyen friss növényi lé vegyesen, kúraszerűen alkalmazva kiváló tisztító és gyógyító hatású. Legerőteljesebb ’nagytakarító’ a céklalé, amelyet sárgarépával és almával keverve kellemes italt nyerhetünk.

– Ezek szerint a különféle gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszthatjuk együtt?

– Bármilyen zöldség és gyümölcs levét összekeverhetjük. Ihatjuk őket töményen vagy akár vízzel hígítva, a túladagolás veszélye nélkül bármikor, bármilyen mennyiségben, az ajánlott napi fél literes minimumon felül is.

– Fontos, hogy a mi éghajlatunkon termő növényekből készítsünk leveket?

– Az itthon termő zöldségek, gyümölcsök harmonizálnak a génjeinkkel, így szervezetünk jobban tudja hasznosítani őket, mint a trópusi növényeket. Ezért azokat inkább egzotikumként fogyasszuk, és részesítsük előnyben a nálunk termő szezonális friss zöldségeket és gyümölcsöket.

– Honnan szerezhetünk be „tiszta” alapanyagokat?

– Az általunk termesztett növények jelentik a legnagyobb garanciát, de ha erre nincs lehetőség, a biopiacok ellenőrzött termékei is biztonsággal fogyaszthatók.

– Vannak-e a leveknek mellékhatásai?

-Fekélyes vastagbélgyulladás esetén irritációt okoz a rostos levek fogyasztása. Ezen kívül a paradicsom, a sárga- és görögdinnye, valamint az uborka keresztreakciót okoz a parlagfűvel, ezért allergiásoknak nem javasolt a fogyasztásuk. Ezen túl azonban semmiféle mellékhatástól nem kell tartani. Sőt egyes növényi levek inkább enyhítik a végszükség esetén alkalmazandó szintetikus gyógyszerek mellékhatásait.

Kategória:

Korábbi tartalmak

dr. Tihanyi István beszél a nyírfában rejlő „orvosságokról”, a különböző vesebajokról, vesekövekről és a természetes kezelésükről

...

„Az ételed legyen a gyógyszered!” – a közismert mondást sajnos egyre nehezebben tudjuk betartani. Európában vezetjük a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozási listát. Szakértők beszédes számokkal bizonyítják: valójában jóllakott éhezők...

„Az ételed legyen a gyógyszered!” – a közismert mondást sajnos egyre nehezebben tudjuk betartani. Európában vezetjük a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozási listát. Szakértők beszédes számokkal bizonyítják: valójában jóllakott éhezők...

A réz létfontosságú nyomelem, melyre – igaz csak kis mennyiségben – életünk végéig szükségünk van, hogy szervezetünk jól működhessen. Testünk azonban nem képes az előállítására, magunknak kell tehát gondoskodnunk az...