Az ételed legyen a gyógyszered! (Ezo)

Az ételed legyen a gyógyszered!” – a közismert mondást sajnos egyre nehezebben tudjuk betartani.

Európában vezetjük a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozási listát. Szakértők beszédes számokkal bizonyítják: valójában jóllakott éhezők vagyunk. A minőségi alultápláltság a különféle betegségek kialakulásának egyik oka lehet. Azonban némi odafigyeléssel, tudatos táplálék-kiegészítéssel könnyen megelőzhetjük a bajt. Erről beszélgettünk dr. Tihanyi István orvos-természetgyógyásszal, aki 2007 óta a Gyermekrák Alapítvány Kuratóriumának tagja.

– Egyes vélekedések szerint az egészséges élethez elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás, nincs szükség étrend-kiegészítők szedésére. Osztja a nézetet?

– Ez a szemlélet mintegy 20-25 évvel ezelőtt helyénvaló volt, mára azonban megváltozott a helyzet. Az eltelt évtizedek során a földjeink java sokat vesztett termőképességéből, ezért az élelmiszerek tápanyag- és vitamintartalma is jelentősen csökkent. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem egyik korábbi hivatalos felmérésének adatai szerint, míg 1966-ban 100 százalékos volt például a búza ásványanyag- és nyomelem-tartalma, addig 1990-re ez 50 százalékosra apadt.

Bár mennyiségileg sokat eszünk, valójában azonban mégis keveset: minőségileg alultápláltak vagyunk. Ahhoz, hogy minőségileg az 1970-es évek szintjén étkezhessünk, ma legalább öt-tízszer annyit kellene ennünk, ami ugyanennyivel több felesleges salakanyag bevitelével is járna. Nem kétséges tehát: a szervezetünk egyensúlyának helyreállításához feltétlenül szükség van étrend-kiegészítőkre.

– Ma a piacon rendkívül széles az ilyen termékek kínálata. Jó néhányról utólag bizonyosodott be, hogy nem is igazán hatásos. Honnan tudjuk, hogy melyiket érdemes megvennünk?

Fontos, hogy a készítmény természetes alapanyagból előállított legyen, ne tartalmazzon kiegészítő vegyszereket: például állományjavító, ízfokozó és színezőanyagokat. Arról is érdemes tájékozódni, hogy hányféle vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, stb. tartalmaz. Milyen minősítései vannak, és hogy gyógyszeripari tisztaságú-e. Az ilyen készítmények valóban erősítik az immunrendszert, védenek a betegségek ellen.

Azoknak is, akik szeretnék megelőzni a bajt, és természetesen azoknak is, akik már kénytelenek szembesülni valamilyen kórral. Finnországban a hideg klíma korábban korlátozta a mezőgazdasági termelést, ez a globális felmelegedéssel mostanra megváltozott. Európa Japánja tisztelettel fordul a természet felé.

– A daganatos betegségekkel szemben is bevethetők a készítményeik? 

– A daganatok ellen különösen fontos a jó immunválasz. Hogy a szervezet már az elején felismerje, és ne engedje tovább szaporodni a rossz információt hordozó sejteket. A daganatos betegségek ellen hatásosan bevethető a gyógygombák kivonata, amely AHCC-t (Active Hexose Correlated Compound) tartalmaz. Ez a világon a legtöbbet kutatott immunrendszert védő anyag, amit 80 kutatási tanulmány igazol.

Japán vezető rákterápiájaként több száz daganatokkal foglalkozó klinika használja Ázsiában. Rendkívül hatékony immun-modulátorként több mint 700 klinikán használják, az érkező betegeknél a kórházi fertőzésekkel szembeni megelőzésben. A napi immunrendszer megsegítése céljából több tízezer ember szedi Japánban és világszerte, hogy segítsenek testüknek felvenni a harcot a rendellenes sejtek képződésével szemben, melynek növekedése rákhoz, krónikus betegségekhez és fertőzésekhez vezethet.

– Gombákkal a rák ellen? 

– Számos klinikai kísérlet bizonyítja a gyógygomba kivonatok jótékony élettani hatását. Például Japánban a bokrosgomba porát, illetve bizonyos kivonatát kapták 22-57 év közötti, II-IV. stádiumú, különböző – elsősorban máj- vastagbél-, tüdő-, prosztata- és nőgyógyászati – tumoros betegségekben szenvedő emberek. Esetükben megfigyelték a daganatok visszafejlődését, ez is bizonyítja a bokrosgomba természetes ölősejtek aktivitását növelő hatását.Emellett a kísérletben résztvevőknél jelentős tüneti javulás is tapasztalható volt.

De a japán Shitake, illetve a viaszpecsét gomba kivonata hasonlóan biztató eredményeket adott. Japánban, illetve számos más országban a gombák aktív rákellenes hatóanyagait a kemoterápia részeként – azaz egyfajta gyógyszerként – alkalmazzák. 

Serkenti az immunrendszert, erősíti a szervezet ellenálló képességét, vitalitását. Növeli a potenciát (fokozza a spermiumtermelést), csökkenti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

EZO Élet magazin 2011.július

Kategória:

Korábbi tartalmak

dr. Tihanyi István beszél a nyírfában rejlő „orvosságokról”, a különböző vesebajokról, vesekövekről és a természetes kezelésükről

...

„Az ételed legyen a gyógyszered!” – a közismert mondást sajnos egyre nehezebben tudjuk betartani. Európában vezetjük a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozási listát. Szakértők beszédes számokkal bizonyítják: valójában jóllakott éhezők...

„Az ételed legyen a gyógyszered!” – a közismert mondást sajnos egyre nehezebben tudjuk betartani. Európában vezetjük a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozási listát. Szakértők beszédes számokkal bizonyítják: valójában jóllakott éhezők...

A réz létfontosságú nyomelem, melyre – igaz csak kis mennyiségben – életünk végéig szükségünk van, hogy szervezetünk jól működhessen. Testünk azonban nem képes az előállítására, magunknak kell tehát gondoskodnunk az...