Szervezetűnk általános állapota a belek működésének tükre

 A belek szabályos működése az egészség záloga.

Sok ember nem figyel az emésztőrendszer zavaraira: ”Kissé morognak a beleim, enyhén puffadok, néha lágy néha meg kemény a székletem.” El sem merik képzelni, hogy számos nyavalyájuk hátterében épen az „enyhe puffadás…” áll. Megzavart bélrendszer- megzavart egészség! Hippokratész szerint is a „gonosz” a belekben lakozik. A belekben élő baktériumoknak létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek, és folyamatos edzésben tartják az immunrendszerünket (az immunanyagok 70% a belekben termelődik), ezért olyan fontos, hogy a bélflóra ne károsodjon (az ember gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok összességének neve bélflóra, amely kb400-500 különböző fajtájú baktériumot tartalmaz).

Ha jól belegondolunk, a belek testünk azon részei, amelyek a legközelebbi fizikai kapcsolatban vannak a külvilággal és reagálnak annak mindenféle változására. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a bélflórában élő baktériumok folyamatosan változnak, alkalmazkodva a környezeti változásokhoz: a diétához, a klimatikus viszonyokhoz stb.

Terítsük ki a belek nyálkahártyáját egy sima felületre, több mint egy futballpályányi területet foglal el. Gondoljunk csak bele, hogy a légzőszerveket fedő nyálkahártya területe kb. 20 négyzetméter, a bőrfelület legfeljebb 2 négyzetméternyi lehet. Szervezetünket ezek a védőfelületek határolják el a külvilágtól. Így már érthetővé válik, miért olyan fontos, hogy a beleink jól működjenek.

De mi történik, ha a bélflóra csődöt mond?

Ez természetesen a kóros baktériumok és gombák elszaporodásához vezet. Ennek következménye, hogy belek nyálkahártyája karosodik, a bélfal áteresztővé válik sok káros, toxikus és allergiát keltő anyag számára és kialakul az úgynevezett „szivárgó belek szindróma”. A belekben felborul az egészséges emésztés és rothadás lép a helyébe, ami jelentősen megnöveli a mérgező anyagok mennyiségét és egybe a felszívódását is.

Kevesen tudják a B-vitaminok oroszlánrészét a bélflóra termeli. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladék-anyagot tárol. Mindez felborítja az immunrendszert, kóros fáradság, emésztési zavarok mellett bőrproblémák (acne, psoriasis, ekcéma, stb.) alakulhatnak ki, esetleg allergiás reakciók és gombás fertőzések (candidiasis) is jelentkezhetnek, de cukorszint és a vérzsírszint mértékét is befolyásolja a bélrendszer. Ennek a számunkra rendkívül kedvezőtlen folyamatnak a forrása lehet az egyoldalú és egészségtelen táplálkozás, dohányzás, túlzott édesség- és alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, különböző fertőzések, antibiotikumok indokolatlan és szakszerűtlen használata, kemoterápia, radiológiai kezelés és nem utolsó sorban a stressz.

magyar lakosság bélflórájában a hasznos mikrobák (probiotikum) aránya mindössze 12%, szemben az optimálisnak nevezhető 45%-kal. Ez az arány az Európai Unióban átlagosan 40%. Az egészséges bélflórát gyermekkorban még súlyosabban veszélyeztetik az antibiotikum kúrák, melyek pozitív hatásuk mellett hosszútávon gyengítik az immunrendszert épp azzal, hogy elpusztítják a kórokozókat, de sajnos a hasznos probiotikumokat is. – Nem eléggé ismert tény, hogy a gyermekkorban meggyengült immunrendszer kihatással van a felnőttkori egészségre is.
De mit tegyünk, hogy a belek működését megvigyázzuk, hogyan küszöbölhetjük ki a bélflóra felborulását?

Íme néhány jó tanács:

Mozogjunk többet, sportoljunk rendszeresen, ne feledkezzünk meg a pihenésről sem és kerüljük a stresszt! Fogyasszunk egészséges ételeket, több zöldséget és gyümölcsöt, savanyított, élőflórában gazdag tejtermékeket.

Antibiotikumok után ne feledkezzünk meg a bélflóráról! Szedjünk probiotikumokat. De ha a bélrendszerben elszaporodtak a kóros baktériumok és gombák, ha felborult az egyensúly, vajon sikerül visszatelepítenünk az egészséges flórát? Ebben jelentős segítséget nyújthatnak a prebiotikumok. Ezek olyan nem emészthető élelmiszer összetevők, amelyekre a gyomor-bél rendszer felső szakaszának emésztőenzimei nem hatnak, változatlan formában jutnak el a vastagbélbe és serkentik az ott található jótékony hatású baktériumok (Bifidobacterium és Acidophilus) szaporodását. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin.

Gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. A gyógyszertárakban már kapható a katángkóróból előállított, teljesen természetes készítmény, a Inubitabs. Ez a készítmény a bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Az Inubitabs megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát.

Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza, ami klinikai vizsgálatok szerint gátolta a manapság annyira gyakorivá vált mellrák fejlődését. Ezért az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim gátlásán alapul. Ez a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák kockázatát növeli. A candidózisban szenvedők tünetei is megszűnnek az egészséges baktériumflóra helyreállása után.

További vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást. Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Izolált májsejtkultúra használatával kimutatták, hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.

Bizonyított, hogy a gyermekkori ételallergiák, ekcémák jelentős része gyógyul a normál bélflóra helyreállítása után. Ennek elérése érdekében javasolt a probiotikumok mellett inulint tartalmazó szereket is fogyasztani. A betegek jelentős részénél az emésztés helyreállítása után megszűntek a légúti allergiák is.

Számos külföldi kolléga és saját tapasztalataim a Inubitabs kombinációja egy magas klorofilt tartalmazó édesvízi alga tablettával, mely a Cloretabs, a bélrendszer szanálása és a normál bélflóra visszaállítása jelentősen lerövidül. A Chloretabs méregtelenítő tulajdonságai miatt tisztítja az emésztőrendszert, javítja a belek felszívó- és felhasználókészségét. Ez a kombináció hatásosnak bizonyult krónikus székrekedés leküzdésére, gyulladt, pattanásos bőrtünetek kezelésére. A kezelés során az allergiás betegek tünetei jelentősen javultak, néhány betegemnek megszűntek az izületei panaszai is.

A Chloretabs a klorofilen kívül sok vitamint, nyomelemeket és aminosavakat is tartalmaz. A sporopollein-nek köszönhető, hogy megköti a nehézfémeket, így szinte egyedülállón erős mélytisztítás végez a szervezetben. A CGF (Chlorella Growth Factor) elősegíti a sejtek regenerálását. Érthető, hogy a fent említett két táplálék-kiegészítő, már-már „természetes gyógyszer”, miért ilyen fontos az egészség megőrzése és a prevenció szempontjából.

Remélem, sikerült meggyőznöm az olvasót, hogy foglalkozzon többet az emésztésével, hiszen a belek működése a szervezetünk általános egészségi állapotának tükre!

Dr. Tihanyi István

Kategória:

Korábbi tartalmak

A mérsékelt övi, hűvös vizű tengerekben élő nagyméretű barnamoszatokat a köznyelv tengeri hínár (angolul kelp) összefoglaló néven ismeri. A gyógyászatban évezredek óta használják őket, az utóbbi időben azonban táplálékkiegészítőként is...

A világon az egyik legrégebben használt gyógynövény a homoktövis (latin neve: Hippophae rhamnoides). Népszerűségét illetően elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Száznál jóval több biológiailag aktív összetevőjének köszönhetően Kínában gyógyszernek van minősítve,...

Valljuk be, gyakran hangoztatjuk, hogy már nem vagyunk annyira fittek, nincs annyi energiánk, mint 5-10 ével korábban, gyakrabban betegszünk le. Mindenki ismeri azt a kifejezést: „ha elmúltál 50 és nem...

Az Ájurvéda – egy ősi indiai tradicionális gyógymód, egyben filozófia, melynek gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza. Fő alapelve az ember – mint a test, szellem és lélek oszthatatlan egysége.Szanszkritból fordítva...