Nem kell, hogy fájjon! (Elixír)

Emlékszem, mindig hitetlenül mosolyogtam azon, mikor idősebb kollégáim viccelve panaszkodtak:”…ha 50 évesen nem fáj semmid, akkor meghaltál”. Most már én is átléptem az 50-es határt és szomorúan tapasztaltam, hogy fájnak a térdeim és a derekam. Még a rendszeres sport sem óvott meg az idősebb barátaim jóslatától. A klinikai vizsgálatok, képalkotó eljárások az 50 év körüli lakosság leggyakoribb mozgásszervi problémáját igazolták, az oszteoartrózist.

Az Elixír magazin júniusi számában írtam erről a betegségről, okairól és kollagénnel való kezelési lehetőségről. Mivel tüneti kezelést nem voltam hajlandó rendszeresen alkalmazni, a sors úgy rendelkezett, hogy most magamon teszteljem a Magyarországon is kapható, hidrolizált kollagént tartalmazó, finFlexigel eredményességét a gyógyításban.

A személyes tapasztalat felülmúlta minden várakozásomat. Néhány hetes kollagén-fogyasztás elegendő volt ahhoz, hogy megszűnjenek a ropogások az izületeimben és a tornateremben ismét olyan gyakorlatokat végezhettem, melyekben már legalább 1 éve gátolt a vállizületeim érzékenysége. Elmúlt a derékfájásom és folyamatosan javultak a térdizületeim. Számtalan köszönő levél az olvasóktól, betegeim pozitív visszajelzései, de leginkább személyes tapasztalatom késztetett arra, hogy ismételten írjak a II. típusú kollagén csodás hatásáról.

Mai ismereteink szerint az oszteoartrózis kialakulásába, azaz a porcok pusztulásának hátterében két alapvető folyamat áll. Egyrészről a porcszövet alapállományának szerkezeti változása, amelynek oka a porcsejtek anyagcseréjének lelassulása. A porcpusztulás kezdeti szakaszában nő a porcok víztartalma, ebben fontos szerepe van a kollagén szerkezet meglazulásának és meggyengülésének. A regeneráció során termelődő kollagén azonban már más szerkezetű, amely lényegesen kisebb mennyiségben képes vizet megkötni, ezért kevésbé rugalmas, mint az eredeti kollagén volt.

Ezzel a folyamattal párhuzamosan ugyanakkor megnő a porcállományban található kollagén-bontó enzimek mennyisége. Ezenfelül a kor előrehaladtával a porc alatti csontszövet igénybevétele megnő, megvastagodnak a csontgerendák, és a csontszövet rugalmassága is csökken, ami áttételesen a csont fölött található ízületi porc fokozott mechanikai igénybevételével – így fokozott sérülésveszéllyel – jár. A már meglassult anyagcseréjű porcsejtek aztán már nem képesek ezeket a sérüléseket kijavítani, így végül újabb és újabb kis sérülések keletkeznek, és az ízületeket borító, védő porcfelszín területe jelentősen lecsökken.
Számos archeológiai lelet bizonyítja, hogy az oszteoartrózis minden korábbi civilizációban is gyakori betegség volt.

Már az ókori Kínában gyógyították a izületi kopás okozta fájdalmakat marhacsontokból főt erőlevessel. A marhacsont (elsősorban a porcos rész) alapanyaga a kollagén, ami forró vízben zselatinná alakul át. A 1980 évek közepén egy német zselatingyártó indított el egy sor klinikai kísérletet, ahol kettős vakpróbával igazolták a zselatin kedvező hatását az izületi bántalmakra.

Ez a kezdeményezés további kiterjed kutatások sorozatát indította el. Akkoriban először sportolókon végzet kísérletek bizonyították, hogy a zselatin tartalmú étrend emeli a vérben a kollagén típusú aminosavak szintjét. Ez javítja az izületi sporttraumák gyógyulását és növelte az izületek terhelhetőségét. Állatkísérleteket is végeztek melyek eredménye az lett, hogy a csődöröknek adagolt zselatin több mint 40%-kal növelte a paták növekedését, javította sörényük és szőrzetük minőségét, stimulálta az izületek porcnövekedését.

A gyógyszeripar robbanásszerű fejlődésének köszönhetően sokáig feledésbe merültek ezek az ősi gyógymódok. A modern gyulladásgátlóknak és fájdalomcsillapítóknak köszönhetően jelentősen lecsökkenthettük az oszteoartrózis okozta kellemetlen panaszokat, de a betegség gyakoriságát és az izületek folyamatos károsodását nem sikerült kivédenünk. A fájdalom csillapításával a betegek nem érzik szükségét a károsodott izület kímélésére ami további kopás és gyulladást provokál, így ez a bevitt gyógyszerek mennyiségének növelésére készteti mind az orvost, mind a pácienst. Ezzel együtt megjelentek a gyógyszerek káros mellékhatásai (gyomorégések, allergiák, vérnyomás emelkedése, az izületi felszín rohamosan fokozódó kopása…). Ezért fordult a tudomány az ősrégi gyógymódok egyikéhez, a természetes kollagénhez, ami még számos meglepetést tartogatott a kutatók számára. Kiderül ugyanis, hogy ez a gyógymód gyorsabban és mellékhatás nélkül hozza rendbe a beteg izületeket mint az eddig alkalmazott eljárások.

Ezen felül eredményesnek bizonyult még olyan autóimmun izületi betegség kezelése során, mint a reumatoid artritisz. De pozitív hatással van a növekedésben lévő gyermekek, továbbá sportolók és folyamatos terhelésnek kitett, nehéz fizikai munkát végző dolgozók izületeire is. Boldog vagyok, hogy a Virginia Egyetem belgyógyászati tanszékének professzora, dr. Martha L. Barnett, a prágai Károly Egyetem Ortopédiai Klinikájának vezető főorvosa, Doc. MUDr. Trč, továbbá dr. John M. Stuart, a Tennessee Egyetem reumatológus professzora és számtalan neves kolléga kutatásain felbuzdulva, én is sikerrel alkalmazhattam a természetes kollagént és tapasztalhattam rendkívüli eredményességét a gyógyításban.

Örülök, hogy olvasóink is vették a fáradtságot és megírták személyes tapasztalataikat a kollagént tartalmazó finFlexigél-lel. Engedjék meg, hogy a számos köszönő-levél közül néhányat kiemeljek

Fiatal korom ellenére (24 év) hastáncedzéseken – melyeket nagyon szeretek – a csípőmben és a térdemben „ropogtak a csontjaim”. Gondolom mások is ismerik ezt az érzést, mely számomra nagyon zavaró volt, és a finom mozdulatokban akadályozott. Szerencsémre még nem járt fájdalommal. Az Elixírben – melyet szívesen olvasok és az a tapasztalatom a kipróbált termékek alapján, hogy nem viszi túlzásba a készítmények értékeléseit – olvastam a fin Flexigelről, és elhatároztam, kipróbálom. Pár hét elteltével tudom, jó döntés volt! Körülbelül 3 hét után megszűntek a „ropogások”, mára már egy mozdulat sem jelent problémát. Tudatában vagyok annak, hogy -e termék segítségével megelőztem a később jelentkezhető ízületi problémáimat. A fiatalabb korosztálynak, főleg azoknak, akik intenzíven sportolnak, ezúton szeretném üzenni, hogy figyeljenek oda ízületeik védelmére, mely a gyakori túlzott terhelés által idő előtt károsodhat. Pozitív tapasztalataim alapján mindenkinek őszintén ajánlom!
Köszönöm az Elixírnek, hogy ismét egy jó termékhez juttatott, melyet továbbra is teljes bizalommal olvasok!
H. Adrienne, tanuló

Minden reggel merev ízületekkel, fájós háttal és lábakkal ébredtem, ami már természetesnek tűnt 69 éves koromra. Több terméket is kipróbáltam a bántalmak enyhítésére, kisebb –nagyobb sikerekkel. Amikor az Elixírben olvastam a kollagénről, mely rugalmas ízületeket biztosít, reménysugarat láttam, hátha rajtam is segít egy kicsit. Rögtön meg is vásároltam, mivel az árfekvése is olyan volt, amit megengedhettem magamnak. Kb. két hét múlva kezdtem érezni, hogy a reggeli merevség enyhül, és most már a hát- és lábfájásom is érzékelhetően gyengébb. Eddigi tapasztalataim alapján nagyon meg vagyok elégedve a Flexigél készítménnyel, és a szomszédasszonyom, akivel együtt kezdtük használni, nem hívja másnak, mint csodaszernek.
K. Józsefné, nyugdíjas

Fiatal koromtól kezdve rendszeresen sportolok, odafigyelek az egészséges táplálkozásra, és testalkatom megőrzésére, 43 éves korom ellenére is. Pillanatnyilag főleg súlyzókkal edzek. A közelmúltban súlyemelés közben gyengébb ízületi fájdalmakra lettem figyelmes. Tudom, hogy a kor előrehaladtával nem csak a bőr rugalmassága és állaga változik, de az ízületeken, porcokon is nyomot hagynak az évek. Lányomnak említettem problémáimat, mivel Ő jártas az étrend-kiegészítőkben, és rendszeresen olvassa az egészséggel foglalkozó szaklapokat. Egy napon felfigyelt az Elixírben megjelent kollagénnel foglalkozó cikkre, konkrétan a Flexigélre. Ajánlotta, próbáljam ki. Megfogadtam tanácsát, azóta több mint egy hónap telt el, és úgy érzem megállítottam ízületeimben az öregedés folyamatát. Ma már könnyebben emelem a súlyokat, az ízületek nem okoznak problémát az edzéseknél. Elhatároztam, a Flexigélhez továbbra is hű maradok megelőzés céljából, folyamatosan szedni fogom.
H. Ferenc, 43 éves

Egy 10 éves fiúgyermek édesanyja vagyok. Kisfiam napi rendszerességgel jár intenzív edzésekre, ez nem kis mértékben kifárasztja a gyermek szervezetét, ízületi és izom fájdalmak jelentkeztek. Amikor közelebbről megnéztem a Flexigél összetételét, mely a speciális kollagén mellett fekete ribizli koncentrátumot, magnéziumot, és B vitaminok sorát tartalmazza, elhatároztam, hogy kipróbálok egy üveggel, milyen hatása lesz a kisfiamnál. Azt vettem észre bizonyos idő után, hogy az ízületi és izom panaszai megszűntek. Úgy tűnik, edzések után kevésbé fáradt.
B. Éva

Amikor az Elixírben megjelent „Kollagénnel a rugalmas ízületekért” cikket olvastam, különösen a reumatoid artritisz –ről szóló részt, mely kutatások eredményeivel volt alátámasztva, úgy éreztem, lehetséges megoldást találhatok magamnak is. Hosszú évek óta szenvedek ebben a betegségben, és különböző gyógyszerek használata eredményeként gyomorbántalmaim is vannak. Elhatároztam, hogy kipróbálom ezt a fin Fexigélben említett II. típusú kollagént. Úgy gondoltam vesztenivalóm nincs, és mivel természetes étrend-kiegészítő, különösebb mellékhatásoktól nem tartottam. Kellemesen meglepődtem, mikor pár hetes szedése után jobb mozgékonyságot, kevesebb fájdalmat éreztem. Úgy gondolom, hogy az eddig használt gyógyszerek hatását pozitívan befolyásolja, de ami a legfontosabb számomra, hogy a mindennapi szenvedéseim csökkentek.
N. István, 45 éves

Orvosként szükségét éreztem, hogy ismereteimet és tapasztalataimat megosszam a kedves olvasókkal és bátorítva merészen kijelentsem: „Nem kell a fájdalommal együtt élni!”.

Dr. Tihanyi István

Kategória:

Korábbi tartalmak

A mérsékelt övi, hűvös vizű tengerekben élő nagyméretű barnamoszatokat a köznyelv tengeri hínár (angolul kelp) összefoglaló néven ismeri. A gyógyászatban évezredek óta használják őket, az utóbbi időben azonban táplálékkiegészítőként is...

A világon az egyik legrégebben használt gyógynövény a homoktövis (latin neve: Hippophae rhamnoides). Népszerűségét illetően elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Száznál jóval több biológiailag aktív összetevőjének köszönhetően Kínában gyógyszernek van minősítve,...

Valljuk be, gyakran hangoztatjuk, hogy már nem vagyunk annyira fittek, nincs annyi energiánk, mint 5-10 ével korábban, gyakrabban betegszünk le. Mindenki ismeri azt a kifejezést: „ha elmúltál 50 és nem...

Az Ájurvéda – egy ősi indiai tradicionális gyógymód, egyben filozófia, melynek gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza. Fő alapelve az ember – mint a test, szellem és lélek oszthatatlan egysége.Szanszkritból fordítva...