A vitalitáshoz energiára van szükség!

Valljuk be, gyakran hangoztatjuk, hogy már nem vagyunk annyira fittek, nincs annyi energiánk, mint 5-10 ével korábban, gyakrabban betegszünk le. Mindenki ismeri azt a kifejezést: „ha elmúltál 50 és nem fáj semmid, akkor meghaltál”.

De mi erre a magyarázat?

Fokozott gyengeségünket a túlzásba vitt munkára, tavaszi fáradtságra fogjuk. Néhányan a kor előrehaladtával magyarázzák ezt a jelenséget.

Lehet, hogy nekik van igazuk?

Számos idős embert ismerek, aki idős kora ellenére friss és fiatalos. Mi az ő titkuk? Bizonyítást nem igénylő tény, hogy a test, elme és immunrendszer toppon tartásához energiára van szükség.

De miért nem lehet ezt az energiahiányt csak a táplálékbevitel növelésével kompenzálni?

A tudomány magyarázata nagyon egyszerűnek bizonyult: a probléma oka a Q10. Ezt a molekulát először Dr. Frederic Crane (U.S.A.) 1957-ben fedezte fel egy szarvasmarha szívizomsejtjeiben. Ez egy olyan vitaminszerű vegyület, amelyre minden emberi testszövet sejtjének szüksége van az energia termeléséhez, de nagyon fontos antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, mely az oxidatív stressz elleni védekezésben, a szabad gyökök hatástalanításában nyilvánul meg.

Számos klinikai vizsgálat igazolta a koenzim Q10 hatékonyságát szív-, érrendszeri- és idegrendszeri betegségeknél. Fontos szerepe van a krónikus szívelégtelenség kezelésében és statin (koleszterincsökkentő gyógyszerek) terápiák okozta mellékhatások enyhítésében. Az energia és ezáltal az ATP képzésben játszott fontos szerepét 1978-ban Dr. Peter Mitchell (Anglia) ismerte fel, akit ezért a munkájáért Nobel-díjjal tüntettek ki. A Q10 jelen van a táplálékainkban, de szervezetünk is képes korlátozott mértében szintetizálni.

Az életkor előrehaladtával és bizonyos betegségeknél a saját koenzim Q10 szintézis jelentősen hanyatlik, ezért fontos a hiányzó mennyiség folyamatos pótlása. 30 éves kor után a Q10 szintje a vérben folyamatosan csökken és 70 éves korban már csak a szükséges mennyiség kevesebb, mint 1/3-a áll rendelkezésünkre. Egy ausztrál tanulmány szerint a Q10 csökkenése önmagában is előidézhet szívelégtelenséget, mivel a szervezetünkön belül a legnagyobb koncentrációban a szívizomban van jelen (114 mcg/gram).

Ezen kívül jelentős mennyiségben fordul elő a májban, a vesében és a vázizomzatban. Q10 deficit kialakulhat néhány olyan esetben is, amikor a szervezet szükségletei magasabbak, mint a napi termelése. Például: intenzív fizikai tevékenység; dohányzás; stressz; különböző betegségek alatt; sztatinok alkalmazása során. A sztatinok (koleszterinszint csökkentő gyógyszerek), a HGM CoA Reductase enzim blokkolásával csökkentik a LDH koleszterin szintjét, egyben a Q10 termelését is leállítják. Ezért lenne fontos minden sztatin származék mellett a Q10 pótlását is bevezetni, mivel így a gyógyszer okozta állapotromlást teljes mértékben vissza lehet fordítani.

A Q10 ismert koenzim, minden patikában kapható, és több kémiai formáiból válogathatunk, különböző megnevezéseivel találkozunk. Például ubiquinon, ubiquinol, koenzim Q10, CoQ10, néha csak egyszerűen Q10.

Mi a különbség köztük, melyiket válasszuk?

Elsősorban a vízben oldódó, rövidláncú formáját válasszuk, mert az olajban oldódóval, nagy molekulájú formájával ellentétben, ez sokkal jobban felszívódik az emésztőrendszerből. De miben különbözik az ubiquinon az ubiquinol-tól? Ubiquinon-nak azért nevezték el ezt a molekulát, mert mindenhol jelen van a szervezetben. Gyakran használják a CoEnzim Q10-nek (CoQ10, Q) megnevezést is.

Ennek a molekulának a redukált formáját hívjuk ubiquinol-nak (QH2). A szervezetünkben keringő CoQ10 több mint 90%-a Ubiquinol formájában van jelen. A testben reductase enzimek vannak, amik kiválasztják az ételből és az étrend-kiegészítőkből szervezetbe jutott CoQ10-et és átváltoztatják Ubiquinollá. Ez a legaktívabb formája a Q10-nek, ha ubiquinol formájában kerül a tápcsatornába, hatását azonnal kifejti, amint felszívódik és sokkal erősebb antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ahogy öregszünk, nem csak kevesebb Q10-t termel a szervezetünk, de a redukált Q10 (ubiquinol) aránya is jelentősen csökken, holott egyre nagyobb szükségünk van a Q10 eme aktív formájára.

Tanulmányok igazolják, hogy az ubiquinol sokkal jobban szívódik fel a szervezetbe, mint az ubiquinon és a plazmában jelentősen hosszabb ideig mérhető. Csak 150 mg ubiquinol-ra volt szükség ahhoz, hogy a Q10 vérszintje 3,96 mikrogramm/ml legyen, míg hasonló eredmény elérésére 1200 mg ubiquinon-ra volt szükség. Kísérletekben, az ubiquinol hatására az idős patkányok fizikai teljesítménye 150%-ot nőt, míg az ubiqunon csak 60%-ot tudott javítani a fizikumukon.

Ezeket a kivételes eredményeket az ubiquinol azon képességével magyarázzák, hogy a plazmában tartósan magas szintet képes biztosítani. Mivel minden betegség lényege a sejtkárosodás, mely a legkorábbi patológiai elváltozás és csökkent válaszkészség következményeként alakul ki, fontos a sejtek védelme. Káros külső behatások a megromlott ökológia miatt, sugárzás, dohányzás, gyógyszerek, drogok, más mérgező anyagok bevitele és a folyamatos stressz a szabadgyökök fokozott keletkezéséhez vezetnek, melyek a DNS-t könnyen károsíthatják. Ennek köszönhetően jönnek létre a degeneratív betegségek (pl. Parkinson-kór, Alzheimer-kór), de ugyanezen hatásmechanizmus váltja ki a szív koszorúereinek betegségeit is.

Az ubiquinol, mint erős antioxidáns, védi a sejteket az oxidatív-sterssz károsító hatásával szemben. Ezért az ubiquinol speciális terápiás szerephez juthat olyan hipertóniában szenvedő betegeknél, akiknél konzisztensen magas az oxidatív stressz (pl. diabétesz, vese-elégtelenség). Továbbá számos vizsgálat adataiból arra lehetett következtetni, hogy a koenzim Q10-nek kedvező hatása van a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotára, javulást lehet elérni több paramétert illetően. E kedvező hatások a terápia felfüggesztése, vagy elhagyása után megszűntek, de újraalkalmazásakor ismételten detektálhatók voltak. A klinikai tünetek javulása mellett az életminőség javulása is figyelemre méltó.

Ubiquinol pótlása javítja az asztmás betegeknek, és daganatos betegek gyógyulási esélyeit. Paradontózis (fogínysorvadás) esetén az ubiquinol a C-vitaminhoz hasonlóan, nagyon hatásosnak bizonyult, ez az eredmény még a kutatókat is megdöbbentette. A daganatellenes terápia egyik gyakori mellékhatásának, a szívizom károsodásának kiküszöbölésére is eredményesen használható, de egészséges fiatalok, akik sportteljesítményeiket szeretnék javítani, bátran fogyaszthatnak ubiquinolt.

Dr. Tihanyi István

Kategória:

Korábbi tartalmak

A mérsékelt övi, hűvös vizű tengerekben élő nagyméretű barnamoszatokat a köznyelv tengeri hínár (angolul kelp) összefoglaló néven ismeri. A gyógyászatban évezredek óta használják őket, az utóbbi időben azonban táplálékkiegészítőként is...

A világon az egyik legrégebben használt gyógynövény a homoktövis (latin neve: Hippophae rhamnoides). Népszerűségét illetően elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Száznál jóval több biológiailag aktív összetevőjének köszönhetően Kínában gyógyszernek van minősítve,...

Valljuk be, gyakran hangoztatjuk, hogy már nem vagyunk annyira fittek, nincs annyi energiánk, mint 5-10 ével korábban, gyakrabban betegszünk le. Mindenki ismeri azt a kifejezést: „ha elmúltál 50 és nem...

Az Ájurvéda – egy ősi indiai tradicionális gyógymód, egyben filozófia, melynek gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza. Fő alapelve az ember – mint a test, szellem és lélek oszthatatlan egysége.Szanszkritból fordítva...