Székrekedés

Székrekedésről  akkor beszélünk, ha hetente háromnál kevesebbszer van székletürítés, ám létezik ennek enyhébb formája is: már az sem tesz jót szervezetünknek, ha erre nem kerül mindennap sor. És melyikünk ne került volna már hasonló szorult helyzetbe!

De mi mit tudunk ez ellen tenni?

Igyunk meg naponta legalább másfél liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet, mozogjunk rendszeresen, kiegyensúlyozottan és egészségesen étkezzünk és fogyasszunk „barátságos baktériumokat” is tartalmazó joghurtot! 

Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik – szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.

A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják.

Szerencsére a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek. A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.

Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.

Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást.

Az inulinről bővebben.

Kategória:

Friss tartalmak

A máj, epehólyag, nyombél és hasnyálmirigy szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Tökéletesen kiegyensúlyozott együttműködésüknek köszönhető a jó emésztés. Már az étel látványára, illatára, de még inkább az ízére aktivizálódik a nyáltermelés,...

„Tanulj a tölgytől és a nyírtől” – ez a régi orosz közmondás először 15 éve jutott az eszembe, amikor vesegörcsöt kaptam pont az orvosi-rendelés közben. Azóta rendszeresen fogyasztok nyírfalevél tablettát,...

Az utóbbi 10 évben új betegség tartja rettegésben a világot, ez a candidiázis. A kór nem újkeletű, mégis csak a modern kornak diktálta körülményeknek, életvitelnek köszönhető a rendkívül széles elterjedése....

A WHO az alkoholizmust egyértelműen olyan betegségnek nyilvánította mely a állapot súlyosságától függő, testi és lelki tünetekkel jelentkezik. A betegség elejét alkohol-toleranciafokozódás (egyre növekvő alkoholfogyasztás ugyanolyan hatás kiváltására) jellemzi, majd...