„Megfázás” vagy immungyengeség?

Ha fáj a torkunk, vagy köhögünk, esetleg folyamatos tüsszögések keserítik meg napjainkat, az érdeklődőknek, rávágjuk: „megfáztam”. Nem is gondolunk bele, hogy kijelentésünk mennyire helytelen, hisz az orvostudomány nem ismer olyan betegséget, hogy „megfázás”.

Lehűlés után, ha felmelegszünk, nem történik semmi baj, hacsak nem gyengült le időközben az immunrendszerünk, és nem támadott meg minket valamilyen vírus vagy baktérium. A tüdőgyulladás, hörghurut, orr-melléküreg-, homloküreg- vagy arcüreggyulladás, a középfülgyulladás és a hangszalaggyulladás, stb. mind-mind az immunrendszer legyengülésének következményei, melynek egyik (!) oka épp a lehűlés, vagy népszerű nevén a „megfázás” is lehet. Emellett állhat a háttérben allergia, vagy számtalan egyéb, immunitást gyengítő tényező, melyet gyakran mi magunk idézünk elő.

A helytelen életvitel, az egészségtelen étrend, a túlfeszített munka vagy a folyamatos stressz is vezethet fajlagos védettségünk gyengüléséhez. Kevesen gondolnak arra, hogy az időszakos, rövid ideig tartó stressz még növelheti is erőnlétünket, hiszen mozgósítja tartalékainkat, emeli izmaink tónusát és aktivitásunkat.

Mindenki – még az életét a fotelben töltő tv-függő is – tudja, hogy a testmozgás hiánya betegségeket szül. (A fogságban, ketrecben élő gepárdoknak például kivétel nélkül gyomorhurutjuk van, míg a szabadon élő példányoknál ez a betegség ismeretlen.) Felróhatnám a mozgáshiány számlájára a mozgásszervi betegségek többségét, a vérkeringési zavarokat, a hormonzavarokat, az anyagcserezavarokat és – nem utolsó sorban – az immunrendszer gyengülését is.

Az ökológiai tényezők, a környezetrombolás is hatással vannak immunrendszerünkre, ezért a magunk részéről tegyünk meg mindent, ami az ökológiai egyensúlyt támogatja (pl. szelektív hulladékgyűjtés, alternatív energiák felhasználása stb.). Már a napfény sem a régi! Az ózonlyuknak köszönhetően, exponenciálisan nőtt a bőrrákos betegek száma. A túlzott napozás kiszárítja, aszalja a bőrt, csökkenti ellenállását, gyorsítja öregedését, ez közvetve ellenálló-képességünk gyengüléséhez vezet.

Ne fogyasszunk „halott” ételeket (konzerv, mirelit stb.)! A friss (bio) gyümölcs és zöldség növeli az életerőt, miközben a fagyasztott, szárított vagy tartósított termékek gyengítik az immunrendszerünk 70%-át magába foglaló béltraktus szabályos működését, energetikai állapotát. 

A jól működő immunitáshoz kívül-belül tisztán kell tartanunk szervezetünket. Elegendő folyadékra nemcsak a méregtelenítéshez, hanem központi idegrendszerünk, és létfontosságú szerveink szabályos működéséhez is szükségünk van, ennek hiányában fokozatosan legyengülünk. „Minden jó, ami a vízhez hasonló” – mondta dr. Oláh Andor. Tehát a „nagytakarításhoz” tisztított vízre, vagy forrásvízre van szükségünk, hiszen a szennyezett folyadék a salakanyagot inkább behozza, mint kivinné a szervezetből.

Az alapos mosakodás kinyitja a bőr pórusait, így javul szervezetünk oxigénellátása. A test hideg vízzel való leöntése – mint pozitív stressz – javítja az immunitást, beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Szükségünk van a pihenés mindkét formájára: aktív (sport, tánc, szórakozás), és passzív (alvás). Ez utóbbit egyre inkább hanyagoljuk, pedig ha már életünk egyharmadát ágyban töltjük, érdemes lenne a testi és lelki regenerálódásra is koncentrálnunk.

A munka és az egészség is több ponton kapcsolódik: ha valaki nem szereti a munkáját, akkor boldogtalan és elégedetlen lesz. Kutatásokból tudjuk, hogy az elégedettség és a jókedv is zálogai az egészségnek. Humorral a legtöbb betegségből kiutat találunk, a depresszió pedig betegségeket szül. Az agresszív filmek és a rémhírek is hasonló módon rombolják egészségünket.

Bizonyítást nyert, hogy az ima is javítja esélyeinket a betegségekkel szemben (lásd „Hit és Egészség” orvos-konferencia anyaga). Az akarat és a tudatalatti összekapcsolása, pedig szinte csodákra képes (agykontroll, meditáció). A szerelem hatására annyi boldogsághormon önti el testünket, hogy a legtöbb betegségnek esélyt sem adunk.

A kiegyensúlyozott nemi élet növeli a fizikai aktivitást, jó hangulatot teremt és erősíti az immunrendszert, hiszen a Természet addig gondoskodik igazán az életerő megtartásáról, ameddig működik a fajfenntartási ösztön. Itt van csak igazán szerepük az öröklött géneknek, ugyanis a gének a lelkiállapottól, a szépségen keresztül, az egészségi állapotig mindenbe beleszólnak. Érdekes, hogy a természetben is az a szép, ami egészséges, és a túlélést szolgálja (hosszú lábak, nagy szemek, karcsú alkat stb.)

A nem specifikus immunrendszert a cápamájolaj fogyasztásával jelentősen felerősíthetjük, ugyanis a cápamájából nyert olaj gazdak olyan biológiailag aktív anyagokban mint az alkylglycerol, squalamine,
squalen.

Az ember arról híres, hogy a szélsőséges körülményekhez is képes alkalmazkodni, de ez már nekünk is sok! Az ellenálló képességet befolyásoló tényezők ismeretében, talán könnyebb lesz kézbe venni sorsunkat, egészségünket, amíg nem késő. 

Dr. Tihanyi István

Kategória:

Friss tartalmak

A máj, epehólyag, nyombél és hasnyálmirigy szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Tökéletesen kiegyensúlyozott együttműködésüknek köszönhető a jó emésztés. Már az étel látványára, illatára, de még inkább az ízére aktivizálódik a nyáltermelés,...

„Tanulj a tölgytől és a nyírtől” – ez a régi orosz közmondás először 15 éve jutott az eszembe, amikor vesegörcsöt kaptam pont az orvosi-rendelés közben. Azóta rendszeresen fogyasztok nyírfalevél tablettát,...

Az utóbbi 10 évben új betegség tartja rettegésben a világot, ez a candidiázis. A kór nem újkeletű, mégis csak a modern kornak diktálta körülményeknek, életvitelnek köszönhető a rendkívül széles elterjedése....

A WHO az alkoholizmust egyértelműen olyan betegségnek nyilvánította mely a állapot súlyosságától függő, testi és lelki tünetekkel jelentkezik. A betegség elejét alkohol-toleranciafokozódás (egyre növekvő alkoholfogyasztás ugyanolyan hatás kiváltására) jellemzi, majd...