Gondolatok a candida fertőzésről

Az utóbbi 10 évben új betegség tartja rettegésben a világot, ez a candidiázis.

A kór nem újkeletű, mégis csak a modern kornak diktálta körülményeknek, életvitelnek köszönhető a rendkívül széles elterjedése. Már 1839-ben sarjadzó gombát sikerült először kitenyészteni egy beteg szöveteiből. Napjainkban kiterjedt candidiázis-t elsősorban HIV betegeknél, valamint tartós immunsupressív kezelés alatt lévő betegeknél jegyeznek fel, mivel a kemoterápiás kezelések során a egyének ellenálló képessége jelentősen csökken. Elsősorban a bélrendszerben kórosan elterjedő candida számos krónikus kóros tünet kialakulásához vezet, ezt a tünet-együttest hívják Candida Hiperérzékenységi Szindrómának.

A candida fajnak több mint száz fajtája van, ebből a sokaságból az emberre veszélyesnek csupán néhány bizonyult: C. albicans; C. guilliermandii; C. crusei; C. parapsillosis; C. glabrata; C. tropicans; C. stellatoidea.

Mivel a kiterjedt candidiázis kiterjedt, konkrét tünetekkel jelentkezik, teljesen figyelmen kívül került a enyhe lefolyású, lappangó candidiázis, mely jelentősen gyengíti a beteg immunrendszerét és rendkívül sokfajta tünettel jár. A gombák ha kedvező táptalajra lelnek, 20 perc alatt megduplázódnak. Fejlődésűkhez nagy mennyiségű ásványi anyagot, B-vitamint vonnak el a szervezettől, és több (79) toxint termelnek, melyek felszívódnak a károsodott belekből.

– Mi vezet a candida elterjedéséhez?

Antibiotikumok, szteroidok, fogamzásgátlók, gyulladáscsillapítók, káros szenvedélyek, cukor, mozgáshiány, a méregtelenítés és a böjt mellőzése, krónikus fáradság, ökológiai tényezők, a tiszta víz hiánya, stresszes életmód, mozgáshiány, rendszertelen étkezés, egészségtelen étrend, kevés napfény (de óvakodjunk a túlzásba vitt napozástól is!).

Mi a szerepe a bélflórának?

Szivárgó belek szindróma”.
A belekben élő baktériumoknak létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek, és folyamatos edzésben tartják az immunrendszerünket (az immunanyagok 70% a belekben termelődik), ezért olyan fontos, hogy a bélflóra ne károsodjon (az ember gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok összességének neve bélflóra, amely kb. 400-500 különböző fajtájú baktériumot tartalmaz).

Ha jól belegondolunk, a belek testünk azon részei, amelyek a legközelebbi fizikai kapcsolatban vannak a külvilággal és reagálnak annak mindenféle változására. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a bélflórában élő baktériumok folyamatosan változnak, alkalmazkodva a környezeti változásokhoz: a diétához, a klimatikus viszonyokhoz stb. Terítsük ki a belek nyálkahártyáját egy sima felületre, több mint egy futballpályányi területet foglal el.

Gondoljunk csak bele, hogy a légzőszerveket fedő nyálkahártya területe kb. 20 négyzetméter, a bőrfelület legfeljebb 2 négyzetméternyi lehet. Szervezetünket ezek a védőfelületek határolják el a külvilágtól. Így már érthetővé válik, miért olyan fontos, hogy a beleink jól működjenek.

De mi történik, ha a bélflóra csődöt mond?

Ez természetesen a kóros baktériumok és gombák elszaporodásához vezet. Ennek következménye, hogy belek nyálkahártyája karosodik, a bélfal áteresztővé válik sok káros, toxikus és allergiát keltő anyag számára és kialakul az úgynevezett „szivárgó belek szindróma”.

A belekben felborul az egészséges emésztés és rothadás lép a helyébe, ami jelentősen megnöveli a mérgező anyagok mennyiségét és egybe a felszívódását is. Kevesen tudják a B-vitaminok oroszlánrészét a bélflóra termeli. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladék-anyagot tárol. Mindez felborítja az immunrendszert, kóros fáradság, emésztési zavarok mellett bőrproblémák (acne, psoriasis, ekcéma, stb.) alakulhatnak ki, esetleg allergiás reakciók és gombás fertőzések (candidiásis) is jelentkezhetnek, de cukorszint és a vérzsírszint mértékét is befolyásolja a bélrendszer.

Ha nem változtatunk az életvitelünkön, étrendünkön, a problémák megoldásához való hozzáállásunkon – a candidiázisból nincs kiút! Nem a Candida az ellenség, hanem Mi magunk!

Kategória:

Friss tartalmak

A máj, epehólyag, nyombél és hasnyálmirigy szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Tökéletesen kiegyensúlyozott együttműködésüknek köszönhető a jó emésztés. Már az étel látványára, illatára, de még inkább az ízére aktivizálódik a nyáltermelés,...

„Tanulj a tölgytől és a nyírtől” – ez a régi orosz közmondás először 15 éve jutott az eszembe, amikor vesegörcsöt kaptam pont az orvosi-rendelés közben. Azóta rendszeresen fogyasztok nyírfalevél tablettát,...

Az utóbbi 10 évben új betegség tartja rettegésben a világot, ez a candidiázis. A kór nem újkeletű, mégis csak a modern kornak diktálta körülményeknek, életvitelnek köszönhető a rendkívül széles elterjedése....

A WHO az alkoholizmust egyértelműen olyan betegségnek nyilvánította mely a állapot súlyosságától függő, testi és lelki tünetekkel jelentkezik. A betegség elejét alkohol-toleranciafokozódás (egyre növekvő alkoholfogyasztás ugyanolyan hatás kiváltására) jellemzi, majd...