Ízületi fájdalmak

Az emberi szervezetben a fehérjetömeg 30%-át a kollagén teszi ki. A bőrben ez az arány jelentősen nagyobb, eléri a 70%-át a bőrfehérjék általános tömegének

Orvosi tanulmányok bizonyítják, hogy az inak szakítószilárdságát a kollagén-rostok mennyisége határozza meg. Sajnos, kb. 25 éves kor után a kollagén-termelés fokozatosan csökken. Ennek eredménye a ráncosodás, bőrszárazság, a körmök és a haj töredezése, az ízületek ropogása és fájdalma. Elkezdődik az elkerülhetetlen öregedési folyamat, ráadásul a fájdalmak ellen felírt nem-szteroid gyulladásgátlók is csökkentik az inak kollagén-tartalmát.

De a helyzet nem reménytelen!

Már az ókori Kínában gyógyították az ízületi kopás okozta fájdalmakat marhacsontokból főt erőlevessel. Sportolókon végzet kísérletek bizonyították, hogy a zselatin tartalmú étrend emeli a vérben a kollagén típusú aminosavak szintjét. Ez javítja az ízületi sportsérülések gyógyulását és növeli az ízületek terhelhetőségét.

Virginia Egyetem belgyógyászati tanszékének professzora, dr. Martha L. Barnett vezetésével kutatók kollagént adtak szájon át, ízületi gyulladásban, arthritisben szenvedő betegeknek. Ezáltal ugyanis mellékhatások nélkül enyhíthetők az ízületi fájdalmak, a duzzanatok és az ízületi merevség. A betegek közül szinte mindenki a fájdalmak enyhüléséről számolt be, és mellékhatások nem mutatkoztak.

Saját praxisomban is kipróbáltam a Flexigél kitűnően felszívódó kolloid oldatát, melynek fő összetevője a hidrolizált kollagén. A kollagén hatására javul a csontok, az ízületek és az inak állapota, erősödik a haj és a köröm, és pozitívan hat a bőr minőségére is. Rendszeres kúraszerű alkalmazása elősegíti az inak (kötőszövetek) és porcok regenerálódását, segíti pótolni az öregedés, genetikai hajlam, vagy rendszeres fizikai megterhelés, traumák miatt kialakult kollagén-hiányt.

Nem elhanyagolható erőteljes gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása sem. Mivel a fehérvérsejtek nem reagálnak a kollagén bevitelre (nem vált ki immunválaszt), még reumatoid, autóimmun arthritisek esetén is sikerrel alkalmazható.

 

 Kollagénről bővebben